HTML

Lépten-Nyomon

Blogom elsősorban a természet sokszínűségéről és szépségéről, ill. a gyerekek természet szeretetre való neveléséről szól. Aki ezen keresztül kedvet kapna a programjaimra és lépten-nyomon velem tart majd, az a természet ösvényein megtanulhatja miként lehetünk képesek minél többet felfogni és megérteni a körülöttünk lévő világból.

Friss topikok

  • Első mohikán: @LéptenNyomon: Igen, igazad lehet. A lépésenkénti problémamegoldás, és ezek egymás utáni megtanulá... (2014.02.14. 14:35) Gondolkodó madarak

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Téli barangolások az erdőben

2014.01.07. 22:50 LéptenNyomon

A csupasz erdők rejtett titkai.

 

Sokunkban egy téli erdő szürke egyhangúsága talán nem sok vágyódást kelt a kirándulásra, pedig ezekben az időkben is sok izgalmat rejthet számunkra. Vannak olyan titkai az erdőknek, amik máskor csak nagy üggyel-bajjal fedezhetőek fel, vagy egyszerűen lehetetlen meglelni őket. Ez nem is csoda, hiszen akik ezeket a kincseket készítik, igyekeznek a lehető legjobban elrejteni azokat minden kíváncsi szem elől és ezek az év nagy részében rejtve is maradnak. Most azonban, hogy a fák és bokrok levetették zöld fátylukat, láthatóvá vált minden mit addig magukban őriztek és akár egy kevésbé gyakorlott szem is meglelheti őket. De hogy ez valóban így van-e, tegyünk egy próbát! Keressünk a következő képen valami olyat, amit csak most láthatunk, hogy csupasz az erdő!

IMG_0012.jpg

Gondolom mindenkinek sikerült megtalálni mit is kell keresni a képen. Igen, egy fészket. Ezt az apró kis fiókamelengetőt bizony tavasszal, vagy nyáron sosem vettük volna ilyen könnyen észre, de most szinte szemet szúr. Ha közelebbről megnézzük, láthatjuk milyen ügyesen találta meg a madár azt a kis elágazását a fatörzsnek, ahova biztonsággal be tudta építeni fészkét és a fa szinte körbefogja ágaival.

IMG_0014.jpg

Hány vihart és esőt kellett kiállnia ennek a kis építménynek, de láthatóan olyan, mint új korában. Építője jó munkát végzett és valószínűleg a tavasszal benne nevelkedett fiókák is biztonságban felnőttek.

No de nézzük meg megtaláljuk-e a következő képen az elrejtett madárbölcsőt!

IMG_0096.jpg

Itt már nehezebb észrevenni az árok mentén húzódó bokrosban rejlő apró fészket, de kis gyakorlattal már akár messziről is kiszúrható.

Dupla3.jpg

Ezeket a bokorsorokat előszeretettel keresik a fészkelő énekesmadaraink, hiszen általában változatos élőhelyek terülnek el körülötte, ami többféle táplálékot biztosít, a bokrok pedig kellő védelmet nyújtanak. A madárfészek tulajdonosának kilétét már nem lehet biztosan megmondani, de a fészek alakja, mérete, építőanyaga, a földtől való magassága, valamint a fészket tartó növény és környezete segíthet kideríteni ki is lakhatott itt. Ezt a fészket például valószínűleg egy tövisszúró gébics építhette, aki előszeretettel rakja a fészkét tövises bokrok közepébe, ez esetben egy galagonyabokorba. Persze biztosat itt sem lehet mondani. Vannak azonban olyan fészkek, amikről kétséget kizáróan meg lehet állapítani kié volt. Nézzünk most egy ilyet!

IMG_0042.jpg

A fészek szintén bokron van, de nagyobb is és laposabb is az előzőnél és azon kívül, hogy magasabbra épült, láthatóan nem a bokor belsejébe, hanem a szélére rakta a madár. Ha közelebbről megnézzük más is feltűnhet nekünk.

 Dupla4.jpg

Nincsen szép csészealakja a fészeknek, hanem csak össze van hordva egy kupacba néhány gally. Ilyet még akár én is tudnék készíteni. Néha kifejezetten csoda, hogy nem esik szét a fióka alatt ez a fészek. Ha ilyennel találkozunk, biztosra vehetjük, hogy galamb fészekkel van dolgunk, a galambok többsége ugyanis híresen trehány fészeképítők. De galambokból is több fajta él hazánkban. Mindenki ismerheti például a házi galambokat, akik nagy csapatokban repkednek városaink főterein, vagy a balkáni gerléket, akik szürke kis kabátjukkal és háromtagú „hu-húúú-hu” hangjukkal már megszokott lakótársainkká váltak, éljünk akár városban vagy falun. A képen látható fészekre azonban nem egy városban, vagy egy faluban bukkantunk rá, hanem kint a vadonban egy erdő szélén.  A tulajdonosa tehát a vadgerle. Lágy turbékoló hangjával kellemes hangulatot varázsol nyár eleji kirándulásainknak.

Végezetül lássuk készen állunk-e egy komolyabb fészekkeresésre, ugyanis még ilyenkor sem mindig egyszerű észrevenni a kisebb fészkeket.

IMG_0087.jpg

A sűrű ágak keszekuszaságában alig tűnik ki a vékony fűszálakból épült apró madárbölcső. Ha kezünkbe veszünk egy ilyen fészket, érezhetjük milyen pillekönnyű. (Ezeket a magukra hagyott apró fészkeket a madarak már nem használják többet, így bátran leszedhetjük őket.)

Dupla6.jpg

Nem ritkán nem is a bokrok ágaira szövi, hanem egyszerűen csak a csalánok szárai közé, vagy más erősebb lágyszárú növényünkre. Ne csodálkozzunk hát, ha például a kertünkben növő vérehulló fecskefűvek közt fiókás fészekaljra bukkanunk. De ki épít ilyen fészket? Ezek a vékony fűszálakból készült csészék tipikus poszáta fészkek, és ez a képen látható a barátposzátáé. Leggyakoribb poszátánként szinte minden bokrosabb vidéken találkozhatunk vele, de leginkább a változatos növényzetű parkokat kedveli. Éneke a tavasz egyik meghatározó hangja. Mindig nagyot dobban a szívem mikor a virágzó ibolyák illatában elbódulva meghallom az első „barátkát” énekelni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepten-nyomon.blog.hu/api/trackback/id/tr875745421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása