HTML

Lépten-Nyomon

Blogom elsősorban a természet sokszínűségéről és szépségéről, ill. a gyerekek természet szeretetre való neveléséről szól. Aki ezen keresztül kedvet kapna a programjaimra és lépten-nyomon velem tart majd, az a természet ösvényein megtanulhatja miként lehetünk képesek minél többet felfogni és megérteni a körülöttünk lévő világból.

Friss topikok

  • Első mohikán: @LéptenNyomon: Igen, igazad lehet. A lépésenkénti problémamegoldás, és ezek egymás utáni megtanulá... (2014.02.14. 14:35) Gondolkodó madarak

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Gondolkodó madarak

2014.02.12. 09:13 LéptenNyomon

Ha a madarakat kellene jellemeznünk, akkor sokféle jelző juthat az eszünkbe, mert lehetnek szépek, egzotikusak, csodálatosak, titokzatosa és még sorolhatnám. Egy dolgot viszont valószínűleg kevesen mondanának elsőre tollas barátainkról, vagyis hogy okosak. Ez nem meglepő, ha csak a „tyúkeszű” vagy a „buta liba” szólásainkra gondolunk, pedig akár még ezek a madarak is tudnak meglepetéssel szolgálni, bár a tyúkot én sem tartom egy túl bonyolult állatnak. Azonban akad nem egy olyan madár, aki felülmúl minden képzeletünket.

Ha valaki arra kérne minket, mondjunk egy okos madarat, akkor elsőre valószínűleg mindenki a papagájra gondolna. Pedig a papagájok még nem is túl okosak, csak ügyes hangutánzóak. Türelmes és kitartó gazda mellett, egy papagáj akár annyira megtanulhatja, hogyan kell kiejtenie a szavakat, és hogy azokat mikor kell kiénekelnie, hogy egészen a tv-s szereplésig is eljuthat. Íme, erre egy szép példa:

 

Persze senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy attól hogy ez a madár esetleg értelmes szavakat tud kimondani, még nem érti a szó jelentését. A madár teljesítménye így sem elhanyagolható, és ha nem is érti mit mond, tudja mikor melyik hang kiéneklését kérik tőle. Egy tyúkkal ezt sosem fogom tudni elérni, de egy papagájban már megvan ehhez a kellő ügyesség és értelem.

Azonban, ha igazán bravúros hangutánzót keresünk a madárvilágban, akkor a díjat kétségkívül az ausztráliai lantfarkú madár nyeri el. A körülötte lévő hangokat megfigyeli, megjegyzi és valami hihetetlen tökéletességgel visszaénekli, legyen az akár egy másik madár éneke, vagy egy motorosfűrész hangja.

Túlontúl okosnak azért ezt a madarat sem mondanám, bár ahhoz elég okos, hogy tudja, a tojó lantfarkú madarat mivel lehet levenni a lábáról.

Vannak viszont igazán ügyesen gondolkodó madarak is. Egy Észak-Amerikában honos halakkal táplálkozó gém, például kifigyelte, hogy az emberek vízbe dobált kenyerére a halak feljönnek a vízfelszínre és csipegetnek a finom csemegéből. Ezt követően a gém a halászó technikáját kiegészítette egy darab kenyérrel és szó szerint beeteti a halakat, így közel csalva magához őket. Ez már igazán nem rossz mutatvány.

Ezt azonban már egy budapesti madár is megcsinálta. Megfigyelték, hogy egy dolmányos varjú az egyik parkban a galamboknak kiszórt kenyérből kiszemezett egy méreteset, és azzal elrepült a Duna partra. Ott aztán ugyanúgy vadászott vele a halakra, mint a videón látott gém, pedig a varjak étrendjében nem is igazán szerepelnek a halak - mostanáig. De ne csodálkozzunk ezen, hiszen a madárvilágban a varjúfélék tűnnek a legokosabbaknak. Olyat is megfigyelhetünk, ha nyitott szemmel járjuk a várost, hogy a varjúk az utakon közlekedő autókat használják fel arra, hogy feltörjék a kemény diót. Ilyet már én is többször láttam. Némelyik madár ehhez még a közlekedési szabályokat is betartja…

Nézzük most meg, melyik madár a legokosabb mind közül. A kutatók egy varjú gondolkodását vizsgálták, amikor egy komplex, nyolclépcsős feladatsort állítottak össze, melynek minden szakasza összefügg egymással. Minden feladatot hibátlanul el kellett végeznie a madárnak ahhoz, hogy a végén megszerezhesse az eleségét. A varjúnak ez három perc alatt sikerült. Persze ne gondoljuk, hogy akkor találkozott először ezekkel a feladványokkal, de az hogy így képes volt ezt megtanulni és összekombinálni, valóban rendkívüli.

Remélem sikerült mindenki számára igazolnom, hogy a madarak nem csak szépek és csodálatraméltóak, hanem bizony okosak is. Még akár a tyúk is a maga módján…

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lepten-nyomon.blog.hu/api/trackback/id/tr305809183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2014.02.13. 08:36:33

Szerintem ezek az egymás után következő és egymásra épülőnek tűnő feladatok nem a probléma megoldási lehetőségének a felismeréséből, és az erre adott válaszból állnak, ez nagyon valőszínű, hogy meghaladja egy varjú képességeit. Sőt egy ilyen összetett feladatsor még a főemlősökét is. És ideértem az emberek többségét is. :-)
Inkább hihető, hogy egy idomított jelenetet látunk. Idomítással, tanítással ugyanez simán elérhető nem csak a varjúnál, hanem kutyánál, macskánál is. Ez egy régóta fogságban nevelt és betanított varjú mutatványa.

LéptenNyomon 2014.02.13. 08:57:18

@taxi33: Szerintem kissé árnyaltabb a kép. A varjak intelligens madarak ez tény. Nekem is sok érdekes megfigyelésem van róluk, ami többre mutat mint egy egyszerű motorikus tevékenység. Inkább azt tartom valószínűnek, hogy elsőre csak egy feladatot kellett megoldania, vagyis a pálcikát kellett megszereznie, hogy kipiszkálhassa vele az eledelét. Miután erre rájött és megtanulta hogyan kell csinálni, betettek még egy nehezítést, majd még egyet és így tovább. Ha így történt, akkor a varjúnak gondolkodnia kellett és felhasználnia a korábbi tudását, hogy sikerrel járhasson, és ez ami izgalmas. A diófeltörésre sem idomította senki a varjakat, egyszerűen megfigyeltek, gondolkodtak, kombináltak és tessék. A kocsik elé dobják a diót. Én látok bennük annyi intelligenciát, hogy hihetőnek tartsam a kutatást.

encir 2014.02.13. 08:57:50

Nem csoda, hogy Konrad Lorenz is a csókákkal kísérletezett. Biztos tudta, miért.

kicsinagy 2014.02.13. 09:25:44

A varjak mindenevők, alacsony vízállásnál a kagylókat feltörik és azt eszik. Először nem értettem, hogy honnan van minden reggel összetört kagylóhéj a járdán. Utána 2-3 nap múlva láttam, hogy reggeliznek a varjak. A házunk előtt is törik a diót, a villanypózna tetejéről dobják le a betonra. Délután átrepülnek a gemenci erdőbe, este a T..co parkolójába, mert ott melegebb van a lámpák miatt. Egyébként nem szeretem őket, mert mióta ennyire beszoktak a városba az énekes madarak eltűntek.

Kékcinke 2014.02.13. 11:41:47

@kicsinagy: Sajnos az énekesmadarak a kóbormacskák miatt tűntek el, a varjak főtápláléka nem az énekesmadár.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.02.13. 12:58:45

@kicsinagy: a varjú is énekesmadár, bár ez sokaknak meglepő lehet.
Viszont én úgy tudom, a papagájok viszonylag intelligens madarak.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.02.13. 12:58:55

@Kékcinke: mifelénk szarkából lett rengeteg az elmúlt években.
Nekik sincs közük a kisebb madarak eltűnéséhez?
Nem arra gondolok, hogy megeszik őket, csak egyszerűen eleszik előlük a táplálékot.

LéptenNyomon 2014.02.13. 13:07:30

A szarkák nagy fészekfosztogatók, ezért erősen befolyásolják más madarak - elsősorban kisebb énekesmadarak - fészkelési sikerességét, de lényegében minden tojást megesznek, amit megtalálnak. A következő videó 7. percében pl. egy parlagi sas fészkébe rakott tőkésréce tojásokat fosztja ki egy szarka. www.youtube.com/watch?v=puxzTFuTImo

élhetetlen 2014.02.13. 14:35:58

@álfirkász: @Kékcinke:
Sajnos van közük. Kékcinke, tényleg nem eszik meg őket, de a fészkeket kirabolják, leverik, ezért költöznek el a kicsik, ha megjelennek pl. szarkák. Itt a város közepén a kóbor macskák nem játszanak. (Sajnos, a balatoni kertemben igen, és már évek óta nem tudom megmenteni a rigófiókákat, mert az a dög, hiába zavarom el ötször, hatodszorra levadássza őket. Megható nézni, ahogy a két szülő folyamatosan hordja a fészekbe az ennivalót, aztán nagyon szomorú látni, hogy megszűnik a tevékenység, mert a macska nyert.). A szarkák pedig a pesti feketerióimat üldözték el. Olyan szinten hiányoznak, hogy felhívtam az állatkert madárügyisét is, hogy lehet-e valamit tenni, de azt mondta, nincs megoldás.

élhetetlen 2014.02.13. 14:37:01

@LéptenNyomon: Csak mesélek. Nem szeretem a szarkákat, mert elüldözték a feketerigóimat, de azért tisztelem a teljesítményüket. Volt szerencsém két éven át nézni, hogyan tanulnak meg fészket rakni. A múltkor láttam egy videót buta kutyákról, akik egy-egy méretesebb bottal fennakadtak egy-egy ajtón, és nem tudták megoldani az átjutást. A szarka is belerepült egy villás ágba, és fennakadt, de nem dobta el a begyűjtött ágat, visszaült egy méterrel hátrébb, bemérte a terepet, befordította az árut, és a helyére tette. Nem vagyok egy ornitológus, tehát fogalmam sem volt erről az egészről, de nagyon jól szórakoztam. Az első fészek kb 10 cm magas lett, no tojás, no baby. Következő év, pár ággal feljebb, újrakezdik, már van tapasztalat. (Közjáték, építkezés közben megjelent egy másik pár, akik úgy tűnt, folytatták volna az otthagyott, sikertelen művet. Na, azt a hisztit, még a betolakodók elüldözése után tíz perccel is ott őrjöngött a madár, úgy előre, hátra billegve mondta a magáét.). Humoros szituk, az egyik elment bevásárolni (azaz anyagért), a másik várta. Aztán kiült az irányba eső szélső ágra, és nézte az utat. A „na, ez megint elment kocsmázni” felállás volt. A második fészek már húsz centi magas volt, a sztori végét nem tudom, mert másik szobába kerültem. (munkahely volt, és mindez az ablaktól három méterre zajlott, a madarakat azért nem zavarta, mert nem nyitható ablak volt).

szamarhegy 2014.02.13. 16:08:56

A kea papagájt is nagyon okos madárnak tartják.

Első mohikán 2014.02.14. 14:21:50

@szamarhegy: Én sokak szerint egy veréb vagyok, de viszont -szerintem legalábbis- elég értelmes.

Első mohikán 2014.02.14. 14:22:07

@élhetetlen: A kutya hülyesége -mármint a keresztbefogott faággal való fennakadás- a kutyaságából adódik; nem volt szüksége az ilyen tapasztalatokból szerezhető tudásra, míg a varjaknál és minden fészerakó madárnál ez létszükséglet. (Különben sikertelen lenne a fészekrakás.)
Ebből a szempontból az összehasonlítás szerinem nem fair.

Első mohikán 2014.02.14. 14:35:01

@LéptenNyomon: Igen, igazad lehet. A lépésenkénti problémamegoldás, és ezek egymás utáni megtanulása sokkal inkább elképzelhető. De a videó azt sugalja, hogy a madár egyszerre jött rá erre az összetett feladatsorra, ami még sok embert is megizzasztana. :-)
süti beállítások módosítása